Ekonomi

Borsa tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

BIST 100 endeksi 8.403,81 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, saat 13:00 itibarıyla önceki kapanışa göre 9,77 puan ve yüzde 0,12 artışla 8.335,07 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 67,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,52 oranında değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,18 oranında değer kazandı. Sektör endekslerinden en çok kazanan yüzde 4,72 ile madencilik olurken, en çok kaybeden ise bankacılık oldu.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı ödemeler istikrarı verilerine göre cari işlemler hesabı 2023 yılı Temmuz ayında 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretim endeksi temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,4 azalırken, yıllık bazda yüzde 7,4 arttı.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin artan beklentilerin yanı sıra, bu hafta yoğun makroekonomik verilere ek olarak küresel hisse senedi piyasalarında haftanın temkinli bir seyirle başladığını belirtti. ABD’de özellikle enflasyon verilerinin gündemde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararının yatırımcıların odağı haline geldiğini söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in Eylül ayı toplantısında politika faizini sabit tutacağının değerlendirildiğini belirten analistler, Bankanın Kasım toplantısında 25 baz puan faiz artırımı olasılığının 44’e yükseldiğine dikkat çekti. yüzde belirsizliği artırıyor.

Cuma günü piyasaların kapanmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü de 2 yıl sonra “negatif”ten “durağan”a yükseltti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, görünümün “durağan”a revize edilmesinin, kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler istikrarı baskılarını hafifleten daha klasik ve dengeli bir politika bileşimine dönüşü yansıttığı vurgulandı.

Öğleden sonra ABD’de tüketici enflasyon beklenti verilerinin yurt dışında da takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 8 bin 400 ve 8 bin 500 puanın direnç, 8 bin 300 ve 8 bin 200 puanın ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

kovancilarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu