Haber

İngiltere’de Yüksek Mahkeme’den Julian Assange’a ‘temyiz’ izni

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks’in tutuklu kurucusu Julian Assange’a ilişkin kararında, davasıyla ilgili verilen güvencelerin ‘tatmin edici olmadığına’ hükmederek temyiz duruşması yapılmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme, mart ayında verdiği kararda, 52 yaşındaki Assange’a üç gerekçeden temyize gitme izni vermişti. Ancak, mahkeme aynı zamanda, ABD’den Assange için idam cezası talebinde bulunmayacağı ve Assange’ın ABD Anayasası’nın kendisine tanıdığı, mahkemede ifade özgürlüğü hakkını kullanabileceğinin garantisini istemişti. Reuters haber ajansının aktardığına göre, iki Yüksek Mahkeme hakimi, ABD’nin verdiği güvencelerin yetersiz olduğuna hükmederek temyiz sürecinin devam etmesine izin verdi.

MAHKEME ABD’DEN ‘TATMİN EDİCİ GÜVENCE’ İSTEMİŞTİ

Londra Yüksek Mahkemesi, 26 Mart Salı günü açıkladığı kararında, ABD’nin ‘daha fazla güvence vermesi gerektiğini’ ifade ederek Assange’a ABD’ye iade kararına karşı hukuki mücadelesini sürdürme şansı vermişti. Londra’daki Yüksek Mahkeme, ABD’li yetkililere bir dizi konuda ‘tatmin edici güvenceler verme’ şansı tanımıştı. Bu güvenceler, Assange’ın ABD Anayasası Birinci Değişiklik Maddesi’ne istinat edip edemeyeceği ve ölüm cezasına maruz kalıp kalmayacağı ile ilgiliydi. Bu güvencelerin gelmemesi halinde ise Assange’a temyize gitme izni verileceği, davanın 20 Mayıs Pazartesi günü devam edeceği ifade edilmişti.

Yüksek Mahkeme’nin kararında, “Eğer bu güvenceler verilmezse, temyiz izni verilecek ve ardından bir temyiz duruşması görülecek” ifadelerine yer verilmişti.

Ne olmuştu?

Julian Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010 tarihinde ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve ‘kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten’ tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange’ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti. Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Nisan 2022’de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara ilişkin Yüksek Mahkeme’ye itiraz başvurusunda bulunmuştu.​​​​​​​

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu