Haber

İyileşme yol haritası çizen UNDP, depremden etkilenen Türkiye için dayanışma çağrısında bulundu

Felaketin muazzam maliyetinin farkında olan UNDP, geçim kaynaklarını, kamu hizmetlerini ve kültürel mirası eski haline getirmeyi amaçlayan 31 proje için 550 milyon ABD doları tutarında fon sağlamaya davet etti.

“Sürdürülebilir toparlanma için yol haritasını” ortaya koyan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Şubat depremlerinin yol açtığı yıkımın ardından uluslararası bağışçılara Türk Hükümeti ve halkına inşaat çalışmalarında yardımcı olma fırsatı sundu. Türkiye’nin güneyinde 110.000 kilometrekarelik bir alanı kasıp kavuran afet, 50.000’den fazla insanı öldürdü, 3.3 milyon insanı (bölge nüfusunun %20’sinden fazlası) yerinden etti ve 301.000’den fazla binayı yıktı.

UNDP’nin daveti, 20 Mart’ta Brüksel’de düzenlenen ve Türkiye’deki deprem müdahalesini desteklemek için 6,5 milyar ABD Doları taahhüt edilen uluslararası donörler konferansından hemen sonra geldi.

Türk Hükümeti tarafından UNDP, BM, AB ve Dünya Bankası’nın desteğiyle yapılan felaketin mali etkisinin analizi. “Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılanma Değerlendirmesi (TERRA)” Rapordaki bulgular da sunulmuştur. Raporda, sarsıntıların yol açtığı toplam hasar ve hasarın 103,6 milyar ABD doları olduğu varsayılıyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Yıkım eşi görülmemiş bir ölçekte” dedi. “Bu nedenle, küresel bağışçılardan eşit derecede benzeri görülmemiş taahhütler bekliyoruz.”

UNDP, TERRA raporunun bulgularına dayanarak, Türkiye’de uygulamayı önerdiği iyileştirme ve yeniden inşa çabalarının bir modülü olarak fon aradığı 31 “daha ​​iyi yeniden inşa” projesinden oluşan bir teklif hazırladı. Projeler, konut ve altyapıyı fiziksel olarak yeniden inşa etmenin yanı sıra geçim kaynaklarını ve sosyal hizmetleri canlandırmayı amaçlıyor.

Vinton, “Yeniden inşa sadece tuğla ve harç değil, yaşamları ve geçim kaynaklarını da içeriyor” dedi. sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetleri; alışveriş, dinlenme ve sosyalleşme olanaklarına ihtiyaç duyar. Bu yüzden bir an önce normal hayata dönmeleri gerekiyor. UNDP olarak bölgedeki toparlanma ve yeniden inşa çalışmalarının merkezine insanı koyan projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.”

Bağışçıların değerlendirmesine sunulması hedeflenen UNDP girişimleri arasında, yerel kimlik ve turizm alanında toparlanmanın temelini oluşturan kültürel mirasın korunmasına, aslına uygun olarak kaldırılmasına yönelik projeler de yer alıyor. ve enkaz yönetimi ve malzemelerin geri dönüşümü ve inşaat başladığında yeniden kullanımı.

Vinton daha önce 4-10 Mart 2023 depreminde yerle bir olan Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa ve Samandağ’ı ziyaret ederek UNDP ortak kuruluşları, yerel yönetimler ve iş dünyasının liderleriyle bir araya geldi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu