Haber

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay L20’ye katıldı Açıklaması

TÜRK-İŞ Genel Lideri Ergün Atalay, “Teröre destek veren ülkeler var. Bu ülkeler terör örgütlerine tırlarla silah vermeye devam ettiği sürece dünyanın her yerinde terör saldırıları devam eder.” sözlerini kullandı.

TÜRK-İŞ’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Atalay, G20 Liderler Zirvesi’nden evvel Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan L20 toplantısına katıldı.

Atalay, Milletlerarası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow ve öteki ülke sendika başkanları ile yaptığı görüşmelerde, “Teröre destek veren ülkeler var. Bu ülkeler terör örgütlerine tırlarla silah vermeye devam ettiği sürece dünyanın her yerinde terör saldırıları devam eder.” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışma hayatının meseleleri konuşuldu

Açıklamaya nazaran, L20 sendika başkanları, İstiklal Caddesi’nde düzenlenen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınadı.

L20 Zirvesi’nde, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan kriz ve çalışanlar üzerindeki tesirleri, karbonsuzlaştırma, adil dönüşüm, iklim değişikliği, yüksek enflasyon, iktisatta sakinlik, teminatsız çalıştırma, işsizlik, yoksulluk, gelir adaletsizliği, toplu pazarlık ve örgütlenme özgürlüğü, çocuk personelliği, zorla çalıştırma ve insan onuruna yakışır iş üzere çalışma hayatını ilgilendiren temel mevzular tartışıldı.

Küresel bir güzelleşmenin lakin eşitlik ve toplumsal adalet temelinde yeni bir toplumsal kontrat ile mümkün olacağı kaydedildi.

“İyileşme ve Esneklik İçin Yeni Bir Toplumsal Sözleşme” başlıklı L20 bildirisinde, öncelikle Rusya-Ukrayna Savaşı kınandı ve barış daveti yapıldı. Ukrayna halkının yaşadığı acılara son verilmesi için Rusya’nın askerlerini çekmesi, G20 liderlerinin barışçıl çözüme katkı sunmaları istendi.

Toplantıda, en büyük 20 ekonominin sendika liderlerinin bir araya geldiği L20 toplantısında hazırlanan ve işçi hareketinin yerine getirilmesini istediği talepleri içeren L20 bildirisi, G20 Liderler Zirvesi’ne sunuldu.

Bildiride, salgının dünyanın muhakkak yerlerinde devam ettiği, global ekonomiyi istikrarsızlaştırdığı, güç ve besin fiyatlarının arttığı, yıllardır verilen gayretlerin boşa çıktığı ve global açlık riskinin tekrar güçlendiği tabir edildi.

Gelişmekte olan ülkelerin borçlarının ödenemediği, faiz artışlarının ıstırapları arttırdığı, bilhassa kayıt dışında çalışanların, gençler, göçmenler ve bayanlar üzere kolay ziyan görebilen bölümlerin büyük gelir kayıplarına uğradığı belirtildi.

“1 milyar kayıt dışı iş kayıt altına alınmalı”

Bildiride, eşitsizliğin ve toplumsal adalet eksikliğinin rekor düzeylere ulaştığı, G20’nin fiyatları ve toplu pazarlık kapsamının artırılmasına öncülük etmesi gerektiği belirtildi.

Dayanıklılığın artması için toplumsal müdafaanın, iklim değişikliği ve adil dönüşüm hususlarında gayeye ulaşılabilmesi için kaynak bulunmasının talep edildiği bildiride, beşere yakışır işin ekonomik güzelleşmenin merkezinde olması gerektiği kaydedildi. 2030 yılına kadar 575 milyon yeni ve insan onuruna yakışır kaliteli işler yaratılması, toplam global kayıt dışı iktisadın yarısını temsil eden en az 1 milyar kayıt dışı işin kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çekildi.

G20’nin daha evvelki doruklarda çalışma hayatı ile ilgili adil fiyat, personel hakları, adil dönüşüm, iklim değişikliği, minimum fiyat, azami çalışma saatleri, bakım iktisadı, üniversal toplumsal müdafaa, her türlü ayrımcılığın sona erdirilmesi, çocuk işçiliğin ve köleliğin kaldırılması, bayanların iş gücü piyasasına iştiraki, iş sıhhati ve güvenliği, marifetlerin geliştirilmesi üzere pek çok taahhütlerde bulunduğu hatırlatılarak, bu taahhütlerin yerine getirilmesi talep edildi.

Bildiride, internet üzerinde oluşturulan platform çalışanlarının meseleleri, dijitalleşmenin çalışma hayatına getirdiği zorluklar, insan hakları, yolsuzlukla ve vergi cennetleri ile çaba, gelir adaleti mevzularında talepler yer aldı. En düşük gelir kümelerine odaklanılması, G20 ve öteki ülkelerdeki insanların besin güvenliğinin sağlanması, yüksek besin ve güç fiyatlarının tesirlerinin denetim altına alınması gerektiğine işaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu