Yaşam

Yamyamlık! Ağzında Yavrularını Taşıyan Dişi Ciklet Balığının Acıktığında Onları Yediğini Biliyor muydunuz?

Doğada yavrularına bakan bir hayvanı gördüğümüzde yeterli hisler duyarız. Fakat kimi durumlarda tabiat acımasız yüzünü gösteriyor.  Araştırmacılar dişi ciklet balığının, acıktığında yavrularını yediğini keşfetti. Detaylar için buyurun… ?

Kaynak: https://www.livescience.com/cichlid-f…

Bilim insanları, dişi ciklet balığının acıktığında yavrularını yediğini keşfetti. Bu balık tipi, yavrularını ağzında evvel yumurta sonra da yavru olarak taşıyor.

Yavru balıklar ağız içinde büyüdükçe anneleri beslenemiyor. Bu nedenle ciklet balığı gereğince acıkırsa kendi yavrularını yiyor.

Central Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, laboratuvarlarında bir Afrika tatlı su ciklet türü olan Astatotilapia burtoni’yi incelerken, bu davranışı keşfetti.

Çalışmanın ortak muharriri Peter Dijkstra, “Onların yamyamlığını keşfetmemiz tam bir tesadüftü.” dedi.

Dijkstra ve meslektaşları birinci evvel ciklet annelerinde bir şeylerin yanlış olduğundan şüphelendi. Bir dişi cikletin ağzındaki yumurtaların bir kısmının eksik olduğunu fark ettiler. Balıklar tıpkı anda 100’e kadar yumurta tutabilir, ancak dişi sadece 25 yumurta taşıyordu.

“Annelerden birinin yavrularının sayısının azalmış olduğunu fark ettik. İlk olarak onları yediğini düşündük. Çünkü yamyamlık hakkında oldukça fazla literatür var. Birçok hayvan türünde çok yaygın bir durum. “

‘Dişilerin yavrularını kalori gibi bir şey kazanmak için yediklerini düşünüyoruz. Ayrıca antioksidanlar kazanmalarının bir yolu olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden anneler kendi sıhhatlerini artırmaya yardımcı olmak için bebeklerinin bir kısmını feda ediyor. Böylelikle tekrar yumurtlayabiliyorlar.’

Ağızda kuluçka, ciklet balığı için yüksek stresli bir dönem olabiliyor.

2020’de Genes, Brain and Behavior mecmuasında yayınlanan A. burtoni ciklet balığıyla ilgili yapılan bir çalışma, ağızda kuluçkaya yatan dişilerin gerilim yaşadığını bu nedenle de yamyamlık davranışı gösterdiğini buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu