“Yılın Yazarı Sait Faik” etkinlikleri sempozyumla sona erdi
Nilüfer Belediyesi’nin 2022 Yılın Yazarı Sait Faik etkinlikleri “İyi ve Güzel Bir Dünya Daha Sait Faik Sempozyumu” ile sona erdi. Sempozyumun ikinci gününde yazar ve akademisyenler, Sait Faik ve edebiyatını farklı açılardan ele aldılar.
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün 2013 yılında Sabahattin Ali ile başladığı “Yılın Yazarı” yolculuğu, 2022 yılında Sait Faik ile devam etti. Söyleşiler, fabrika okumaları, atölye çalışmaları, yazar buluşmaları gibi 86 etkinlikte her yaştan ve her kesimden insanı Sait Faik ve eserleriyle buluşturan “Yılın Yazarı” etkinlikleri dünyanın birçok noktasında gerçekleştirildi. yıl boyunca kentte düzenlenen sempozyumla sona erdi. Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenen ve iki gün süren “Bir Başka Güzel Bir Dünya Sait Faik Sempozyumu’nda farklı disiplinlerden akademisyen ve yazarlar Sait Faik’i ve eserlerini çok yönlü tartıştı. Sempozyuma edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Sempozyumun ikinci gününde Bursa Erkek Lisesi “Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması” kazananı Yılın Yazarı Sait Faik çerçevesinde düzenlenen atölyelerin eğitmenleri ve katılımcıları Dr. Edebiyat Öğretmeni İlyas Orkun Karaboğa ve öğrencisi Sıla Kızılkaya’nın bir yıl boyunca Sait Faik ile yaptığı çalışmalar. Ardında bıraktığı izleri paylaştığı “Yaratıcılığın İzinde” röportajıyla başladı. Ardından akademisyenler ve yazarlar, 4 oturumda Sait Faik ile ilgili makalelerini yayınladılar.
Özge Şahin’in başkanlığında düzenlenen “Masalcının Kaderi” başlıklı ilk oturuma konuşmacı olarak katılan Tuncay Birkan, “Sait Faik’te Mantıksız Aşka Medya Olarak Yazmak” başlıklı açıklamasını paylaşırken, Semiha Şentürk “Sait Faik Abasıyanık” konusunu ele aldı. ve Türk Hikâyeciliğindeki Yeri”. Muharrire ustasına sinema penceresinden bakan Fatih Altuğ, “Sait Faik Sinemaya Gidiyor” başlığıyla değerlendirmesini yaparken, Zeynep Uysal, Sait Faik’in yazar tavrını, edebi konumunu ve derdini anlatan “Yılan, Kuş, Bulut, Ağaç ve O: Sait Faik’te Özgür Birliktelik”. “Hayal” başlıklı konuşmasında bahsetti.
“Etik, Doğa, Tür” başlıklı ikinci oturumda, aynı dönemde oturum lideri olan Mesut Varlık, “Sait Faik: Onu Anlarsanız…”, Deniz Gündoğdu İbrişim “Sait Faik’te Ekolojik Hafıza, Hüzün ve Hikâyecilik” Edebiyat”, Sezen Kutup “Sait Faik Hikâyelerinde” İnsanlık Dışı Hayvanlar (Yalnız) Sevilebilir mi? Medayı Maişet Motor” katılımcılarla birlikte.
Üçüncü oturuma Mehmet Fatih Uslu başkanlık etti. “Sait Faik’in Yazma Sanatı” başlıklı üçüncü oturuma ise Ayşegül Devecioğlu, Figen Alkaç, Kamil Fazilet, Belgin Önal ve Ayşe Sarısay konuşmacı olarak katıldı. “Sait Faik Yazarları” başlıklı son oturumda Jale Özata Dirlikyapan, “Türk Edebiyatını Dönüştüren Kalemin Gücü” ve Adil İzci “Bugün ve Yarın Sait Faik” kağıtlarına bağlı kalarak konuştu. Bu oturumun lideri Sevengül Sönmez de Sait Faik ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yazar ve akademisyen Murat Gülsoy, Sait Faik’in hayatı, edebiyatı ve eserlerinin tüm yönleriyle derinlemesine ele alındığı “Bir Başka İyi ve Güzel Sait Faik Sempozyumu”nun “Yazara Yolculuk” başlığıyla kapanış konuşmasını yaptı. .
Sait Faik Hediye’de heyet üyesi olarak 16 yılı geride bıraktığını, bu yılın Sait Faik’le vedalaşma yılı olduğunu belirten Gülsoy, yaz dönemini Sait Faik’i okuyarak geçirdiğini ve yazı, tez ve yazılar yazdığını söyledi. Sempozyumda konuşma yapmak üzere davet edildiği gibi üzerine kitaplar yazıldı. söylenmiş.
Sait Faik’in Nazım Hikmet gibi siyasi kimliğe sahip bir yazar ya da Sabahattin Ali gibi toplumcu gerçekçiliği yazılarında belirginleşen bir yazar olmadığını belirten Gülsoy, aksine sosyalist olmadığı için eleştirildiğini, zaman zaman yanlış anlaşılan bir yazardı.
Murat Gülsoy, Sait Faik’in ölümünün ardından 1955 yılında Budapeşte Radyosu’nda Nazım Hikmet’in Sait Faik ile ilgili yaptığı hüzünlü konuşmanın sözlerini paylaşarak “Bir Başka Güzel ve Güzel Dünya Sait Faik Sempozyumu”nun kapanış konuşmasını bitirdi. Sempozyumun kapanış konuşmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Murat Gülsoy’a hediye ederek teşekkür etti.
Sait Faik Hikâye Ödülleri verildi
Sempozyumun ardından düzenlenen törenle “Sait Faik Hikâye Ödülü”ne layık görülen eserlerin sahiplerine ödülleri verildi. Törende seçici kurul adına konuşan Hülya Soyşekerci, 142 yarışmacının toplam 284 öyküyle yer aldığı “Sait Faik Öykü Ödülü”nde 5 öykünün mansiyona layık görüldüğünü, 14 öykünün ise mansiyona layık görüldüğünü hatırlattı. hazırlanacak kitapta yayınlanmaya değer görüldü ve Elif Yeşilkaya’nın “Aziz” adlı eseri büyük bir ödüle layık görüldü.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Elif Yeşilkaya ve mansiyona layık görülenlere ödüllerini verirken, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız da “Sait Faik Hikâye Ödülü” Seçici Kurul’a ve yayınlanmaya değer görülen eserlerin yazarlarına teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı